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Japan Regulatory Guidance Update

PFSB/ELD Notification No. 0601-1 was published on June 1, 2015, by the Counsellor,  
Minister’s Secretariat, Ministry of Health, Labor and Welfare (MHLW) (Director of the  
Medical Device and Regenerative Medicine Product Evaluation Division).

The following translation is provided for your convenience by DuPont. The original  
document in Japanese is the prevailing document. It can be downloaded at:  
http://kensaku.mhlw.go.jp/search?q=cache:v_EOYfFjBwwJ:www.mhlw.go.jp/file/06-Seisakujouhou-11120000-Iya
kushokuhinkyoku/270601kiki06011.pdf+%96%F2%90H%8B%400601&site=mhlw_collection&client=mhlw_
frontend_J&proxystylesheet=mhlw_frontend_J&output=xml_no_dtd&ie=sjis&access=p&oe=UTF-8

English Translation of Preface:
To: �Prefectural Health Department (Bureau) Heads 

From: �Counsellor, Minister’s Secretariat, Ministry of Health, Labor and Welfare (MHLW)  
(Director of Medical Device and Regenerative Medicine Product Evaluation Division)

Question and Answer Guide on Documentation and Appendices  
for Medical Device Manufacturing and Marketing Approval Filings 
The handling of documentation and appendices for 
medical device manufacturing and marketing approval 
filings is specified in:

• �PFSB/ELD Notification No. 1120-1* dated November 
20, 2014, “Items of Note When Preparing Documentation 
for Manufacturing and Marketing Approval Filings for 
Medical Devices”

• �PFSB/ELD Notification No. 0120-9* dated January 
20, 2015, “Items of Note when Preparing Appendices 
for Manufacturing and Marketing Approval Filings for 
Medical Devices” 

A question and answer (Q&A) guide on the 
documentation and appendices for medical device 
manufacturing and marketing approval filings has been 
prepared and is attached here to be disseminated within 
your organizations and to other relevant organizations.

A copy of this Notification has also been forwarded to 
the Chief Executive of the Pharmaceuticals and Medical 
Devices Agency (PMDA), the Chair of the Japan 
Federation of Medical Devices Associations ( JFMDA),  
the Chair of the American Medical Devices and 
Diagnostics Manufacturers' Association (AMDD),  
the Chair of the Medical Equipment Committee of  
the European Business Council in Japan (EBC), and  
the Representative Executive Secretary of the Association 
of Registered Certification Bodies (ARCB) under the 
Pharmaceutical and Medical Device Law. 

*Published by the Counsellor, Minister’s Secretariat, MHLW (Director of Medical Device and Regenerative Medicine Product Evaluation Division).
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English Translation of Q&As Pertaining to Packaging Materials:

Q2:	� In general, is it appropriate to assume 
that it is not necessary to provide a  
block diagram of medical electrical 
equipment in accordance with the  
PAB/MDD Notification No. 63 dated 
March 31, 1997, from the Director  
of the Medical Devices Division, 
Pharmaceutical Affairs Bureau,  
Ministry of Health, Labor and Welfare, 
“Handling of Electrical Diagrams When 
Applying for Approval to Manufacture 
(Import) Medical Electrical Equipment”?

A2:	� If conformity to the official standards regarding 
electrical safety is included in the items to be 
approved, a block diagram does not need to be 
provided as an item to be approved. If electrical 
safety is ensured in a manner other than conformity 
to the official standards, a block diagram may need 
to be provided; however, a schematic diagram must 
be used in the description if it is needed to explain 
the principle of the product for which approval  
is sought. 

Q3:	� In general, is it appropriate to assume  
that it is not necessary to provide details  
of the sterile packaging materials for  
sterile products?

A3:	� This is correct. However, for products such as 
contact lens primary containers, information must 
be provided on the packaging materials that may 
come into indirect contact with blood, body fluids, 
and mucous membranes via the filling liquid. 

Q8:	� It is stated that “b. If the intended use, 
performance, etc. of the product is 
affected by manufacturing conditions for 
a process, the manufacturing conditions 
must be provided even when the process 
is performed at a site other than one 
belonging to the licensed manufacturer.” 
What cases fall under this statement? 
In an applicable case, is it necessary to 
provide a diagram, such as a process 
flowchart? Also, is it appropriate to 
assume that it is not necessary to provide 
information regarding the manufacturing 
site where the process is performed,  
and information on clean controls?

A8:	� As an example, chemical coating falls under this case. 
It is recommended that diagrams such as a flowchart 
are used to describe manufacturing conditions 
and processing conditions. However, information 
does not need to be provided regarding the 
manufacturing site where the process is performed, 
or regarding clean controls.

Q14:	�For previously approved products where 
the authorization document now states 
that details are not required (regarding 
the items covered in Q2, Q3, and Q8), is 
it appropriate to delete this specification 
when other required notifications are 
submitted for minor revisions or partial 
revisions to the approval filing?

A14:	 Yes.


